Het borrelde bij Thijs Kennes (28) altijd al wel, het idee om een eigen onderneming te beginnen. Maar hét idee, dat had hij nog niet gevonden. Tot de Gilzenaar na een auto ongeluk op een halleluja-moment stootte tijdens zijn revalidatie proces. Door zijn toenmalige ervaring als patiënt, wist hij een concept te creëren waar hij nu zijn boterham mee verdient; Enjoj.
Gedurende zijn lange revalidatie proces kwam Thijs er als patiënt achter hoe saai het is om je tijd door te moeten brengen in een wachtruimte. Ook de communicatie met de zorginstellingen was tijdens zijn revalidatieproces minimaal. Thijs zag verbetering en ontwikkelde digitale leestafels voor wachtruimtes. Het duurde 9 maanden voor er een ziekenhuis een gok wilde wagen met zijn leestafel, maar toen het eenmaal zover was ging het snel.
‘‘Aan het begin stond ik voor de deur van een groot ziekenhuis, gewoon te wachten tot de marketingman naar buiten kwam’’
Van zijn spaargeld heeft Thijs zoveel mogelijk tafels gebouwd. ‘‘Mijn grens was 3000 schermen, daarna wilde ik overstappen naar iets mobiels.’’ Na het passeren van deze grens is Enjoj ontstaan, een mobiele applicatie gericht op entertainment maar daarnaast ook praktisch en informatief. Door middel van GPS en Wifi weet de app waar jij je als gebruiker bevindt en wordt de aangeboden informatie hierop aangepast. Zo kan je vanuit de wachtkamer in het ziekenhuis chatten met je arts en in een restaurant de ober roepen via Enjoj.
Aan de keukentafel begon de destijds 23-jarige Thijs met het verwezenlijken van zijn ambitieuze ondernemingsplan. Inmiddels heeft hij 7 medewerkers in dienst, zijn er 30 grote ziekenhuizen in Nederland en België aangesloten bij Enjoj en doet hij ook zaken met grote commerciële organisaties als de Media Markt. Maar klaar, dat is Enjoj nooit denk de ambitieuze ondernemer. Over een aantal jaar hoopt hij verder te komen dan de Benelux en in meer landen in Europa zaken te doen.
Het bedrijf raakte niet gelijk in een stroomversnelling. Door de crisis en bezuinigingen in de zorgsector kon Thijs op dat moment niet zo snel groeien als hij van te voren had gehoopt. Negen maanden lang belde hij vanuit huis alle Nederlandse ziekenhuizen, maar er was er geen een die op dat moment iets van hem wilde. ‘‘Het is moeilijk om dan de volgende dag de telefoon weer op te pakken, wetende dat je wordt afgewezen. Schijnbaar heb ik toen iedere dag wel gezegd dat ik ermee zou stoppen’’, lacht de positief gestemde ondernemer die blij is dat hij heeft doorgezet.
Thijs is ervan overtuigd dat je bedrijf zo goed is als jij zelf. Het is belangrijk om kritisch naar jezelf te zijn, iets wat hij voornamelijk tijdens zijn studie Small Business en Retail Management heeft geleerd. De praktische dingen die je op school leert, zoals administratieve zaken, zijn veel minder van belang. Wanneer het concept van Enjoj door zowel grote als kleine onderneming wordt omarmt, geeft dit veel voldoening bij de ondernemer. Van grote partijen zoals de NS tot de lokale bakker in zijn eigen dorp. ‘‘Als zij toegevoegde waarde zien in het concept vind ik dat echt heel gaaf.’’
‘‘Als je probeert om altijd positief te zijn, dan valt alles wel te relativeren’’
Tips heeft de jonge ondernemer niet zozeer, maar jong beginnen is volgens de 28-jarige Gilzenaar wel een voordeel. Je hebt dan nog niks te verliezen en hebt ook de gunfactor mee. Maar ondernemen is ook allemaal niet zo ingewikkeld, aldus Thijs. ‘‘Je moet gewoon beginnen en gas geven. Goed nadenken natuurlijk, maar niet eindeloos. Het gaat toch nooit zoals je van te voren op papier hebt bedacht. Wanneer je ’s avonds thuis komt moet je terug kunnen kijken op een dag waarop je hebt geknald! ’’
Interview afgenomen en geschreven door: Simone Schaffelaars, lid webcommissie